Är precis hemkommen efter genomförd stabsutbildning med krisledningsorganisationen vid en av våra regioner (landsting). En organisation som just nu har stor nytta av och tillämpar stabsmetodiken som struktur och arbetsform – däribland ”omfallsplanering”.
Konstaterar att det görs ett fantastiskt arbete därute just nu men också att läget i många organisationer börjar bli ansträngt då konsekvenserna av Corona-smittan (covid-19) medför allt större samhällspåverkan.
En kris betyder att man måste tänka om, tänka annorlunda, bortprioritera. Med tanke på ovisst läge och många osäkerheter är det därför extra viktigt att utöver att bara hantera situationen ”här och nu” även planera och förbereda för att kunna hantera olika händelseutvecklingar.
Vad är omfallsplanering?
Omfallsplanering är att planera och ha beredskap för olika händelser som kan inträffa. Dvs skapa en ”reservplan” i förväg för de kritiska händelserna, framförallt för att reglera ”starten” och ge en gemensam plattform att agera utifrån.
Enkelt uttryckt:
- Tänk igenom olika scenarier och hur de kan påverka situationen.
- Planera åtgärder för att möta utmaningarna i scenarierna och lösa de möjliga problem som kan uppstå (t.ex. behov av politiska beslut, uthållighet, resurser m.m.).
”Om X händer ….. gör vi detta: xx, xx, xx.”
Vi kan förvänta oss ytterligare faser till den nuvarande epidemin och med all sannolikhet även andra kriser och samhällsstörningar i framtiden. De organisationer som klarar kriser absolut bäst är de som har lyckats med två saker – förberedelser och förberedelser. Så säkerställ att du och din organisation är förberedd på nästa fas eller nästa kris (inklusive ”det oväntade”) – så behöver ni inte agera lika panikartat när det väl händer.
Läs mer om våra tjänster inom krisledning.
MER RELATERAT TILL CORONAVIRUSET
Coronaviruset – så stöttar mPowerment i krisen
Omfallsplanering – ”Om X händer, vad gör vi då?”
Kommunicera om coronaviruset
Snabbutbildning av stabschefer